Santos 4.29 Cross Lite Gravel Racer

Wat doe je als fietser, als  er tijdens een brainstorm sessie een leeg wit A-4tje voor je neus geschoven wordt met het verzoek je ultieme fiets samen te stellen…?

Tja, dan wordt het eerst even stil en daarna ga je aan de gang:

  • Het moet een fiets zijn die breed inzetbaar is
  • Sportief rijgedrag maar niet zenuwachtig
  • Liefst niet al te zwaar maar wel heel stevig
  • Sportief wanneer het kan maar ook comfortabel als het moet
  • Weinig onderhoud nodig heeft
  • Mooi is en liefst ook nog een beetje opvallend en stoer qua voorkomen

Als dit de ontwerpopdracht zou zijn voor een ontwerper, dan zou het toch een hele klus worden om zo’n fiets te ontwerpen.

Tóch is het Santos weer in geslaagd om zo’n fiets op de wielen te zetten: De Santos 4.29 Gravel Racer!

Wat is een Santos 4.29 Cross Lite Gravel Racer?

Goede vraag! Eigenlijk is een  Santos 4.29 cross Lite een nieuw type fiets op basis van een 4.29 santos mountainbike.

Santos is bij deze 4.29 uitgegaan van het Rohloff ketting- of Gates riemframe omdat dit frame veel mogelijkheden biedt om verschillende extra onderdelen als spatborden en/of een achterdrager te kunnen monteren.

De padden zijn niet instelbaar waardoor een hele stabiele achterhand ontstaat. Ketting of riem worden gespannen door de excenter in het frame waar de trapas in wordt gemonteerd. Het frame kan worden geleverd  met een Magura FirmTech- of een schijfremsysteem. Dit is wel een puntje om even wat langer stil bij te staan…

Santos mtb’s worden vaak gekocht met een Rohloff naaf met riem of ketting en een vaste voorvork en daarbij is de keuze van een velgremsysteem voor de hand liggend omdat dat minder gedoe geeft met afstellen en onderhoud. Het is echter wel zo dat er steeds minder goede verende voorvorken leverbaar zijn waarop een velgrem kan worden gemonteerd. Er zijn er nog maar enkele waarbij de producten van German A vaak het meest gekozen worden. Als je je 4.29 kiest met schijfremmen, dan heb je veel meer keuze uit verende voorvorken.

Wat kan je ermee?

Alles! Eigenlijk zijn de banden die je kiest bepalend voor het inzetbereik van de 4.29 Cross Lite waarbij je kan stellen dat je met mtb georiënteerde banden wat makkelijk op de weg kan rijden dan met weg georiënteerde banden in het bos. Sector 2 Bikes & Tandems heeft nu een flink aantal 4.29 cross lites uitgeleverd en de Racing Ralph van Schwalbe wordt vaak gekozen als all round band voor op de weg of in het bos maar ook de Schwalbe Marathon Mondial zien we vaak de winkel uitrollen. Ikzelf rij met de Schwalbe Kojaks en daarmee kan ik goed uit de voeten op aangereden bospaden en schelpenpaden zoals die op de Veluwe en aan de kust te vinden zijn. Ik moet er wel bij vermelden dat ik mijn 4.29 Cross lite heb samengesteld voor woon-werkverkeer en trainingsritten op de weg ter voorbereiding van mtb marathon evenementen.

Goed om te weten is dat de standaard velg van de 4.29 geschikt is voor banden vanaf ongeveer 32 tot 55 mm en dat achter- en voorvork ook ruim genoeg zijn om deze banden te kunnen monteren.

Heb je eenmaal je banden gekozen en weet je wat je aan bagage mee wilt nemen, dan is er een grote keuze aan achterdragers, lowriders, spatbordsets en verlichtingsets mogelijk. En met deze accessoires maak je van de basis Santos 4.29 mtb een reiziger van wereldklasse ofwel een klasse wereldreiziger!

Voor wie?

De Santos 4.29 Cross lite is een goede keuze voor fietsers die eigenlijk het “Zwitserse zakmes onder de fietsen” zoeken. Het is een fiets die geschikt is voor fietsers die wat gestrekter en dieper op de fiets willen zitten dan de gemiddelde vakantiefietser. Door het veelzijdige karakter zal hij ook fietsers (m/v) aanspreken die in de winter graag willen mtb-en en met dezelfde fiets in de zomer op vakantie willen gaan en op buitenlandse locaties ook te kunnen mountainbiken. Met de beschikbare Santos/Tubus dragers is het geen probleem om 55 kg aan bagage mee te nemen! En als je geen spatborden kiest, dan zijn je dragers er ook zo af als je dat zou willen…

Hoe rijdt het?

Vanwege het mountainbike DNA van de Santos 4.29 kan je stellen dat wendbaarheid voorop heeft gestaan bij het ontwerp van deze fiets. Zou je hem willen inzetten als woon-werkverkeer fiets, dan zal je merken dat je soepeltjes en vlot tussen het drukke stadsverkeer heen kunt manoeuvreren zonder de controle te verliezen als je eenmaal op snelheid bent. Het standaard brede M10 stuur draagt daar ook erg aan bij.

Maar zit die wendbaarheid het klimmen in de bergen dan niet in de weg? Nee, ook niet als je de dragers maximaal beladen hebt en met 5 km per uur een lange beklimming aan het afwerken bent. Ondanks de lage snelheid en de zware bagage blijft de 4.29 Cross Lite heel goed op zijn lijn en kan je zonder heel erg geconcentreerd te moeten rijden makkelijk dagen bergpassen blijven op en af fietsen. Wel af en toe stoppen om te genieten, he…!

Conclusie

De Santos 4.29 cross Lite is een sportieve alleskunner, een allrounder en een goeierd die je niet snel zal verrassen of in de steek zal laten. Met alle mogelijkheden die Santos in de configurator aanbied is er voor iedereen een passende 4.29 te creëren. Maar daar zit wel een risico in omdat er zoveel mogelijkheden zijn waaruit je kan kiezen dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het wel van belang om er eens goed voor te gaan zitten en met een adviseur door alle mogelijkheden heen te lopen. Dan kan het eigenlijk niet mis gaan.

Wat nu?

Ik kan me voorstellen dat het moeilijk voor te stellen is dat je zo veel kanten op kan met 1 fiets. Daarom hebben we in onze test vloot 2 exemplaren van de Santos 4.29 Cross Lite voor je klaar staan zodat je hem eens goed aan de tand kan voelen. Wij vinden namelijk dat het beter is dat je zelf bepaald of deze fiets iets voor je is in plaats van dat wij vertellen hoe hij rijdt en wat je er mee kan. Neem maar eens contact met ons op om een fiets te reserveren en ga hem maar eens uit proberen op de Utrechtse Heuvelrug! Als we het een paar dagen van te voren weten, zetten we er graag 1 voor je klaar.
Bel nu 0317 – 745 922!

En wil je de Santos 4.29 cross Lite met andere Santossen vergelijken? Geen punt, die zetten we ook voor je klaar en daar kan je dan ook mee gaan rijden!

Lees hier het vervolg op dit blog: de duurtest van de Santos 4.29 gravel racer

Santos 4.29 Gravel Racer Santos 4.29 Gravel Racer Santos 4.29 Gravel Racer